JORDNÖTSBIFFAR
Ett försök att efterlika Ekko Gourmet's klassiska jordnötsbiffar som tyvärr inte går att köpa längre. Det blir inte riktigt samma, men de slår an rätt sträng!
2 portioner
240 gram kokta kikärtor
50 gram osaltade jordnötter
0,5 st rödlök
1 msk vatten
2 tsk potatismjöl
1 tsk spiskummin
1 krm svartpeppar
0,5 tsk salt
1 nypa chiliflakes
- Mixa hälften av kikärtorna med stavmixer, mosa andra hälften med gaffel.
- Krossa jordnötterna (tex i en plastpåse) till mindre bitar.
- Finhacka rödlök.
- Blanda ärtor, nötter, lök, kryddor och potatismjöl till en smet.
- Tillsätt lite vatten om det blir för torrt. Smeten ska inte vara för slät och den ska gå att forma till biffar med blöta händer.
- Forma biffar och stek i olja på medelhög temperatur.
- Går att servera till det mesta men gärna någon form av orientaliskt tillbehör. På bilden med ris, currysås och sockerärtor.
Tips!
- Det blir absolut bäst med hemkokta kikärtor, men det funkar med konserverade. Viktigt att inte överkoka ärtorna så att de tappar all sin naturliga stärkelse.
- Biffarna är goda i ett hamburgerbröd med tex srirachamayo eller sweet chilisås.
- Tänk på att du troligen behöver minska saltet om du använder salta jordnötter.
Kommentarer
Skicka en kommentar