Jordnötsbiffar

JORDNÖTSBIFFAR

Ett försök att efterlika Ekko Gourmet's klassiska jordnötsbiffar som tyvärr inte går att köpa längre. Det blir inte riktigt samma, men de slår an rätt sträng!












2 portioner

240 gram kokta kikärtor

50 gram osaltade jordnötter

0,5 st rödlök

1 msk vatten

2 tsk potatismjöl 

1 tsk spiskummin

1 krm svartpeppar 

0,5 tsk salt

1 nypa chiliflakes


  • Mixa hälften av kikärtorna med stavmixer, mosa andra hälften med gaffel. 
  • Krossa jordnötterna (tex i en plastpåse) till mindre bitar.
  • Finhacka rödlök.
  • Blanda ärtor, nötter, lök, kryddor och potatismjöl till en smet. 
  • Tillsätt lite vatten om det blir för torrt. Smeten ska inte vara för slät och den ska gå att forma till biffar med blöta händer. 
  • Forma biffar och stek i olja på medelhög temperatur.
  • Går att servera till det mesta men gärna någon form av orientaliskt tillbehör. På bilden med ris, currysås och sockerärtor. 

Tips!

  • Det blir absolut bäst med hemkokta kikärtor, men det funkar med konserverade. Viktigt att inte överkoka ärtorna så att de tappar all sin naturliga stärkelse.
  • Biffarna är goda i ett hamburgerbröd med tex srirachamayo eller sweet chilisås. 
  • Tänk på att du troligen behöver minska saltet om du använder salta jordnötter.


Kommentarer