PERFEKTA PANNKAKOR
2 dl vetemjöl
2 st ägg
4 dl standardmjölk
2 tsk socker
0,5 tsk salt
2 krm äkta vaniljpulver
20 g smör
Vispa ihop vetemjöl, salt, socker och vaniljpulver i en bunke.
Häll i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
Häll i resten av mjölken, tillsätt ägg och vispa ihop.
Låt smeten stå 20-30 min så den sväller och sätter sig lite.
Ha i lite rapsolja i pannan och värm till medelhög värme (6 av 9).
Till varje pannkaka tillsätter du sen en liten klick smör (några gram) innan du börjar steka den.
Tips!
1 dl smet per pannkaka är lagom till en medelstor (24 cm) panna. Detta recept ger då 8 st pannkakor.
Använder man större panna (28 cm är vanligt) blir de gärna lite känsliga och vill gå sönder, men har man bara det så ös på mer smet till varje och gör färre.
Alla tv-kockar håller på med sina “frasiga, tunna, eleganta” pannkakor - det är trams! Detta blir riktiga, stabbiga, husmanspannkakor.
Servera helst med vanlig ljus sirap och malen kanel (det är bara hipsters och jänkare som äter med lönnsirap). Grädde och sylt är acceptabelt om man äter färre, tex till dessert.
Kommentarer
Skicka en kommentar