RUSTIK PIZZA I VANLIG UGN
Detta är en pizza vars botten blir väääldigt god men ganska tung och stabbig. Lite surdegsvibbar, lite åt det napoletanska hållet men ändå sin egen grej. Degen är rätt jobbig att ha med att göra, så ha inga ambitioner om att få till en fin cirkelform. Degen gör man en eller ett par dagar innan.
4 portioner
Deg:
480 gram pizzamjöl / 00-mjöl
375 ml rumstempererat vatten (inte fingervarmt!)
0,5 tsk torrjäst
1,5 tsk salt
1 msk olivolja
Tomatsås:
200 g krossade tomater
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker
2 tsk olivolja
1 tsk oregano
2 krm svartpeppar
Topping:
Detta väljer man själv! Denna gången körde jag min favoritkombo: Parmesan, herrgårdsost, tomatsås, pepperoni, bacon, oliver, pesto.
Vispa ihop de torra ingredienserna till degen i en stor bunke.
Tillsätt vatten och rör ihop så mjölet försvinner. Den behöver inte vara perfekt slät och den ska inte knådas.
Olja bunken så degen släpper lättare.
Täck över med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur 12-24 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda ihop tomatsåsen och smaka av.
Tryck ut degen i valfri form.
Toppa pizzan med valfria ingredienser: först tomatsås, sen ost, sen övrigt. Ha inte för mycket topping, på bilden ovan är det nästan i överkant!
Grädda mitt i ugnen ca 8-10 min.
Tips!
För extra frasig botten: använd pizzasten eller pizzastål. Har man inte det kan man förgrädda mindre pizzor i en stekpanna med lite olja först och sen avsluta i ugnen på ca halva tiden (ha den då högt i ugnen).
Degen går utmärkt att dela upp och förvara i mindre kärl i kylen upp till 1 vecka (några dagar extra i kylen tycker jag ger en mer utvecklad smak).
Degen är viktig, men vill man fuska med såsen så är Muttis pizzasås helt OK!
Kommentarer
Skicka en kommentar