FÄRS- & LÖKPAJ
4 portioner
Pajdeg
0,75 dl olivolja
0,75 dl vatten
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
Fyllning
2 st röda lökar
2 st gula lökar
2 st salladslökar
1 st vitlöksklyfta
150 gram nötfärs
2 st ägg
2 dl mjölk
150 gram lagrad cheddarost
1 msk sirap
1 msk tomatpuré
1 tsk timjan
1 krm cayennepeppar
0,5 dl vatten
Salt
Peppar
- Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen i en skål.
- Kavla ut degen, passa in i en form, picka med gaffel, ställ i kylen 30 min.
- När du är klar med karamelliseringen av löken (se nedan) ställer du in degen i ugnen och förgräddar i 200 grader i ca 15 min.
- Hacka ner 1 st gul lök och 1 st rödlök och bryn långsamt i olja och smör tills det blir karamelliserat.
- Salta och peppra, ställ åt sidan.
- Bryn färsen.
- Krydda med timjan, cayennepeppar, salt och peppar.
- Klicka i tomatpuré och bryn även denna.
- Häll på sirap och lite vatten (ca 0,5 dl) och låt detta puttra några minuter så det går ihop sig.
- Smaka av och ställ åt sidan.
- Skiva ner resten av löken i tunna strimlor och stek gul, röd och vitlök i några minuter så det blir mjukt. Tillsätt salladslöken mot slutet.
- Vispa ihop ägg och mjölk med lite salt och peppar.
- Fyll pajskalet med karamelliserad lök först, sen färs, sen den skivade löken.
- Häll på äggstanningen och vricka på formen så den fördelas jämnt.
- Toppa med riven cheddarost.
- Grädda pajen i 200 grader i ca 25-30 minuter - tills den fått fin färg och stanningen satt sig.
- Ta ut och låt vila ca 10 min. Servera med en god sallad.
Kommentarer
Skicka en kommentar