Färs- & lökpaj

 FÄRS- & LÖKPAJ












4 portioner


Pajdeg

0,75 dl olivolja

0,75 dl vatten

4 dl vetemjöl

1 tsk salt


Fyllning

2 st röda lökar

2 st gula lökar

2 st salladslökar

1 st vitlöksklyfta

150 gram nötfärs

2 st ägg

2 dl mjölk

150 gram lagrad cheddarost

1 msk sirap

1 msk tomatpuré

1 tsk timjan

1 krm cayennepeppar

0,5 dl vatten

Salt

Peppar


  • Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen i en skål.
  • Kavla ut degen, passa in i en form, picka med gaffel, ställ i kylen 30 min.
  • När du är klar med karamelliseringen av löken (se nedan) ställer du in degen i ugnen och förgräddar i 200 grader i ca 15 min. 


  • Hacka ner 1 st gul lök och 1 st rödlök och bryn långsamt i olja och smör tills det blir karamelliserat.
  • Salta och peppra, ställ åt sidan.


  • Bryn färsen.
  • Krydda med timjan, cayennepeppar, salt och peppar.
  • Klicka i tomatpuré och bryn även denna.
  • Häll på sirap och lite vatten (ca 0,5 dl) och låt detta puttra några minuter så det går ihop sig. 
  • Smaka av och ställ åt sidan.


  • Skiva ner resten av löken i tunna strimlor och stek gul, röd och vitlök i några minuter så det blir mjukt. Tillsätt salladslöken mot slutet. 
  • Vispa ihop ägg och mjölk med lite salt och peppar.
  • Fyll pajskalet med karamelliserad lök först, sen färs, sen den skivade löken.
  • Häll på äggstanningen och vricka på formen så den fördelas jämnt.
  • Toppa med riven cheddarost.
  • Grädda pajen i 200 grader i ca 25-30 minuter - tills den fått fin färg och stanningen satt sig.
  • Ta ut och låt vila ca 10 min. Servera med en god sallad. 



Kommentarer