Shakshuka

SHAKSHUKA MED ROSTADE KIKÄRTOR

En äggrätt som i Mellanöstern äts framförallt till frukost. Jag föredrar att bygga på lite och servera det till middag. 












2 portioner

4 st ägg

400 gram krossade tomater

1 st gul lök

1 st paprika

2 st vitlöksklyftor

1 dl vatten

1 tsk salt

1 tsk spiskummin

2 krm gurkmeja

1 krm svartpeppar

Bladpersilja


200 gram kokta kikärtor

Olivolja

Salt

Paprikapulver

Chiliflakes


Shakshuka

  • Hacka och fräs lök, vitlök och paprika i olja i en stekpanna några minuter.
  • Tillsätt kryddorna och fräs ytterligare en minut.
  • Häll på tomater och vatten och låt koka under lock på medelvärme ca 20 min.
  • Ta av locket och gör fyra små gropar i såsen (ev kan den behöva koka ner lite utan lock om den är för rinnig, men det är heller inte jättenoga med tydliga gropar).
  • Knäck ett ägg i varje "grop", sätt på locket igen och låt sjuda 7-9 min beroende på hur du vill ha äggen.
  • Hacka bladpersilja och strö över innan servering.
  • Servera med rostade kikärtor och pitabröd eller tunnbröd.


Rostade kikärtor

  • Förbered med att blötlägga och koka kikärtor dagen innan om du använder torra kikärtor (godast)
  • Om du köpt konserverade häller du av vattnet, spolar och låter rinna av.
  • "Skala" kikärtorna - går enkelt genom att trycka lätt med fingrarna, men det är lite pill.
  • Lägg dem i en ugnsform och droppa över olivolja.
  • Kör i ugn på 175 grader i ca 40 min (medan du gör tomatsåsen).
  • Krydda med salt, paprikapulver och chiliflakes.


Tips!

  • Ska den serveras till frukost ihop med annat räcker detta till 4 portioner.
  • Vill man göra den ännu matigare skulle man kunna ha ris, couscous eller bulgur till.
  • Testa att smula över fetaost om du vill lyxa till det ett steg till.

Kommentarer