SHAKSHUKA MED ROSTADE KIKÄRTOR
En äggrätt som i Mellanöstern äts framförallt till frukost. Jag föredrar att bygga på lite och servera det till middag.
2 portioner
4 st ägg
400 gram krossade tomater
1 st gul lök
1 st paprika
2 st vitlöksklyftor
1 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
2 krm gurkmeja
1 krm svartpeppar
Bladpersilja
200 gram kokta kikärtor
Olivolja
Salt
Paprikapulver
Chiliflakes
Shakshuka
- Hacka och fräs lök, vitlök och paprika i olja i en stekpanna några minuter.
- Tillsätt kryddorna och fräs ytterligare en minut.
- Häll på tomater och vatten och låt koka under lock på medelvärme ca 20 min.
- Ta av locket och gör fyra små gropar i såsen (ev kan den behöva koka ner lite utan lock om den är för rinnig, men det är heller inte jättenoga med tydliga gropar).
- Knäck ett ägg i varje "grop", sätt på locket igen och låt sjuda 7-9 min beroende på hur du vill ha äggen.
- Hacka bladpersilja och strö över innan servering.
- Servera med rostade kikärtor och pitabröd eller tunnbröd.
Rostade kikärtor
- Förbered med att blötlägga och koka kikärtor dagen innan om du använder torra kikärtor (godast)
- Om du köpt konserverade häller du av vattnet, spolar och låter rinna av.
- "Skala" kikärtorna - går enkelt genom att trycka lätt med fingrarna, men det är lite pill.
- Lägg dem i en ugnsform och droppa över olivolja.
- Kör i ugn på 175 grader i ca 40 min (medan du gör tomatsåsen).
- Krydda med salt, paprikapulver och chiliflakes.
Tips!
- Ska den serveras till frukost ihop med annat räcker detta till 4 portioner.
- Vill man göra den ännu matigare skulle man kunna ha ris, couscous eller bulgur till.
- Testa att smula över fetaost om du vill lyxa till det ett steg till.
Kommentarer
Skicka en kommentar