KALVFILÉ MED PALSTERNACKSPURÉ
2 portioner
Kött:
300-400 gram kalvfilé
3 st vitlöksklyftor
Rosmarin (helst färsk, men torkad funkar)
Paprikapulver
Salt
Peppar
Smör
Puré:
200 gram palsternacka
20 gram smör
0,5 dl mjölk (ca)
1 vitlöksklyfta (rostad)
Salt
Peppar
- Stek köttet på hög värme i olja så det blir ordentligt brynt.
- Salta och peppra.
- Sänk värmen något och lägg en rejäl klick smör i pannan.
- Krossa några vitlöksklyftor och lägg i pannan.
- Strö över rosmarin (eller knyt ihop några kvistar och ha i om du använder färsk).
- Strö över paprikapulver.
- Ös köttet med smöret nån minut och se till att vitlöken inte bränns!
- Lägg köttet i en ugnsform och häll över smöret/köttsafterna från stekpannan.
- Spara den ena vitlöksklyftan till purén.
- Sätt in köttet mitt i ugnen i 150 grader och stek till 58 grader innertemperatur.
- Ta sedan ut köttet, slå in i aluminiumfolie och låt vila ca 15 min.
- Under tiden köttet står i ugnen gör du palsternackspurén.
- Skala och tärna palsternacka och koka ordentligt mjuk.
- Mosa (eller mixa) palsternackan.
- Lägg i smör medan det är varmt så det smälter, mosa i vitlöken du sparat.
- Spä med mjölk till önskad konsistens.
- Smaka av med salt och peppar.
- Purén får gärna vara lite ljummen eller rentav rumstempererad. Den är även god kall.
- Skiva köttet och strö över lite flingsalt i snittytorna.
- Smeta ut lite puré på tallriken, lägg köttskivorna om lott över.
- Servera med exempelvis rostad potatis, en god sallad, bakade tomater, bearnaisesås, rödvinssås - ja, det spelar inte så stor roll! Det räcker med köttet och purén om man vill hålla det lite lättare eller om man ska äta flera rätter.
Tips!
- Låt köttet vila ordentligt så köttsaften "sätter sig" lite. Annars kan det gärna bli blodigt och slabbigt på tallriken.
- Viktigt att inte bränna vitlöken, då blir den besk.
- Lika viktigt att vitlöken i purén inte är rå - då blir det alldeles för skarpt.
- Man kan byta rosmarin mot timjan om man föredrar det.
Kommentarer
Skicka en kommentar