Kalvfilé med palsternackspuré

 KALVFILÉ MED PALSTERNACKSPURÉ












2 portioner


Kött:

300-400 gram kalvfilé

3 st vitlöksklyftor

Rosmarin (helst färsk, men torkad funkar)

Paprikapulver

Salt 

Peppar

Smör


Puré:

200 gram palsternacka

20 gram smör

0,5 dl mjölk (ca)

1 vitlöksklyfta (rostad)

Salt

Peppar


  • Stek köttet på hög värme i olja så det blir ordentligt brynt.
  • Salta och peppra.
  • Sänk värmen något och lägg en rejäl klick smör i pannan.
  • Krossa några vitlöksklyftor och lägg i pannan.
  • Strö över rosmarin (eller knyt ihop några kvistar och ha i om du använder färsk). 
  • Strö över paprikapulver.
  • Ös köttet med smöret nån minut och se till att vitlöken inte bränns!
  • Lägg köttet i en ugnsform och häll över smöret/köttsafterna från stekpannan.
  • Spara den ena vitlöksklyftan till purén.
  • Sätt in köttet mitt i ugnen i 150 grader och stek till 58 grader innertemperatur.
  • Ta sedan ut köttet, slå in i aluminiumfolie och låt vila ca 15 min.

  • Under tiden köttet står i ugnen gör du palsternackspurén.
  • Skala och tärna palsternacka och koka ordentligt mjuk.
  • Mosa (eller mixa) palsternackan.
  • Lägg i smör medan det är varmt så det smälter, mosa i vitlöken du sparat.
  • Spä med mjölk till önskad konsistens.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Purén får gärna vara lite ljummen eller rentav rumstempererad. Den är även god kall.
  • Skiva köttet och strö över lite flingsalt i snittytorna.
  • Smeta ut lite puré på tallriken, lägg köttskivorna om lott över.
  • Servera med exempelvis rostad potatis, en god sallad, bakade tomater, bearnaisesås, rödvinssås - ja, det spelar inte så stor roll! Det räcker med köttet och purén om man vill hålla det lite lättare eller om man ska äta flera rätter.

Tips!

  • Låt köttet vila ordentligt så köttsaften "sätter sig" lite. Annars kan det gärna bli blodigt och slabbigt på tallriken.
  • Viktigt att inte bränna vitlöken, då blir den besk.
  • Lika viktigt att vitlöken i purén inte är rå - då blir det alldeles för skarpt.
  • Man kan byta rosmarin mot timjan om man föredrar det.

Kommentarer