RÖD LINSGRYTA MED KOKOSMJÖLK
Detta är inget traditionellt "äkta indiskt" daal-recept, men gott blir det och det påminner om det man får på en indisk restaurang. Den äkta varan bemästrar jag inte ännu, men det kommer!
4 portioner
250 ml kokosmjölk
400 gram krossade tomater
3 dl vatten
2 dl röda linser
1 st gul lök
75 gram morötter
1 st solo vitlök
0,5-1 st röd chili
20 gram smör
1 st grönsaksbuljongtärning
1 msk garam masala
1 tsk currypulver
1 tsk kinesisk soja
0,5 st lime
Mynta
Salt
Peppar
- Hacka och stek lök, chili och morötter i olja till det blir lite mjukt.
- Hacka och tillsätt vitlök.
- Klicka i smör och ha i garam masala och curry, låt detta bli lite brynt. Dels för att boosta kryddorna, men man vill också åt brynt smör-smaken!
- Häll på kokosmjölk, krossade tomater, vatten och soja.
- Smula i en buljongtärning och låt det puttra under lock ca 10 min.
- Tillsätt därefter linserna och låt koka försiktigt under lock i 10-15 min.
- Pressa i lime och smaka av med salt och peppar.
- Strö över lite färsk mynta och servera i skålar som en soppa, eller med ris/naanbröd.
Tips!
Som soppa utan ris/bröd kvalar detta in som lågkalorimat enligt min definition; <500 kcal per portion.
Variera chilimängden beroende på hur starkt du vill ha det. Man kan även tillsätta sriracha mot slutet om man tycker den är för feg.
Det blir bäst med delade eller kluvna linser, men hela funkar också (bör då kokas något längre).
Kommentarer
Skicka en kommentar