SPETSKÅLSGRATÄNG
Denna gratäng går att servera till i princip allt och är en riktig hit om man gillar kål. Den går att göra på all kål, men jag tycker det blir godast med spetskål.
2-4 portioner (beroende på vad man serverar till)
400 gram spetskål
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 dl matlagningsgrädde
100 gram vällagrad ost
0,5 tsk salt
Peppar
- Strimla kålen tunt.
- Stek kålen i stekpanna, gärna i omgångar. Allra bäst blir det om man låter den bli mjuk och få lite färg - men det tar sin tid.
- Ställ undan kålen och strimla lök och vitlök och stek hastigt tills de blir mjuka.
- Häll över kålen i pannan igen tillsammans med löken.
- Slå på grädden och låt puttra ett par minuter, den ska nästan ha kokat in i kålen.
- Smaka av med salt och peppar.
- Lägg i en ugnsform och strö över ost.
- Grädda i 200 grader med varmluft i ca 15 min eller tills osten fått fin färg.
- Servera till vad du vill - jag rekommenderar en god korv med en klick senap. Passar även till en köttbit, fisk, kyckling, vegetariska biffar, halloumi osv.
Tips!
- Låt det första momentet i pannan ta sin tid! Jag har testat att blanchera kålen först för att det ska gå snabbare, jag har testat att använda mer grädde och låta kålen koka klar, jag har testat att låta den gå längre i ugnen. Det är utan tvekan godast att "råsteka" kålen tills den är riktigt färdig och sen låta den gå hastigt i ugnen.
- Det kan se lite ut med 1 dl grädde till 400 gram kål, men det blir perfekt! För mycket grädde ger en rinnig och smaklös gratäng.
- Använd en god och smakrik ost, jag rekommenderar Allerum Präst 35% lagrad 12 månader.
Kommentarer
Skicka en kommentar