Pasta alla Norma
Pasta med tomatsås och mustiga bitar av aubergine. Galet underskattat enligt mig!
2 portioner
200 gram pasta
1 st aubergine (ca 225 gram)
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1/2 st morot
400 gram krossade tomater
0,5-1 dl pastavatten
1 msk tomatpuré
1 tsk socker
1 tsk torkad salvia
Basilika
Olivolja
Parmesan
Salt
Peppar
- Börja med att skiva auberginen. Lägg skivorna på hushållspapper och salta väl. Låt dra ca 10-15 min. Torka sedan av med papper. Detta gör man för att dra ur vätska och tona ner beskan något - det är värt besväret.
- Koka pasta enligt instruktionerna. Ta ur pastan lite (typ 1 min) för tidigt. Spara lite pastavatten.
- Tärna aubergineskivorna och stek i rikligt med olja tills de blir mjuka och får fin färg. Ta upp och lägg på en tallrik så länge.
- Riv ner morot och hacka lök och vitlök, fräs i pannan tills de mjuknar. Lägg sedan tillbaka auberginen.
- Addera tomatpuré och låt fräsa nån minut.
- Häll på tomaterna och krydda med salvia, socker, salt och peppar. Låt sedan detta puttra och reducera tills vätskan i tomaterna är i princip borta (ca 10 min).
- Häll på en skvätt pastavatten och rör runt, vänd ner pastan och låt det gå ihop sig (1-2 min).
- Smaka av med salt och peppar.
- Riv över lite parmesan, sprinkla lite basilika (färsk eller fryst), ringla över lite olivolja och servera.
Tips!
- Salvia kan uteslutas. Eller ersättas med oregano.
- Använd tomater av god kvalitet! Mycket av smaken i denna rätt kommer från tomaterna, så det är viktigt att inte snåla här.
- Jag tycker det är helt onödigt att använda olivolja till stekningen. Kör rapsolja istället (det går åt mer än vad man tror) och ringla över en god olivolja på slutet istället.
Kommentarer
Skicka en kommentar